Innføring i slektsforsking

Det enkleste er å starte med deg selv og gå bakover i tid. Skriv navn på mor, far, søsken, besteforeldre og kanskje til og med oldeforeldre eller tippoldeforeldre om du vet navn på noen av dem. Her kan du laste ned et enkelt skjema som du kan starte med. ( Fra Slekt og Data) Når du starter med å skrive ned alt du vet om familien din, får du fort en oversikt over hvilke spørsmål du har behov for å finne svar på. De fleste vil fort oppleve at de trenger å spørre andre for å få vite mer. Hvor ble bestemor eller oldemor egentlig født? Når døde hun? Hvordan var hun som person?

2. Snakk med de eldste i familien

Her kommer vi inn på et viktig begynnerprinsipp. Ta kontakt med de som lever og snakk med dem om slekten. Arkivene vil være der for alltid, men historiene og kunnskapen til de eldste i familien vil forsvinne. Har du en gammel onkel eller tante som du ikke har besøkt på lenge, gjør det nå. Det er utrolig hvor mange detaljer de eldre kan huske om slekten, skriv det ned. Her finner du tips til spørsmål du kan stille. Om du ikke har mange eldre slektninger igjen, kan du også utvide horisonten litt. Kanskje en gammel nabo eller arbeidskollega kan vite noe om forfedrene dine?

Få navn på personer i gamle fotoalbum
Et tips kan være å se på gamle fotoalbum sammen. Det er en fin måte  å bringe frem minner på. Fotoalbum er viktige kilder for slektsforskere. Gå grundig til verks for å dokumentere hvem som er avbildet. Notér både navn, fødested, fødselsdato, dødsdato og alt av andre relevante og interessante opplysninger. Hvor jobbet personene på bildet og hva likte hun/han å gjøre på fritiden? Hvordan var hun/han som person? Husk å ikke bare spørre om hva og hvor, men også hvorfor. Det fleste historier blir mer spennende når du klarer å sette det inn i et større sammenheng.

Har noen i familien drevet slektsforsking tidligere?
Er du heldig finnes det allerede slektstavler eller slektsbøker i familien, eller kanskje du kan finne bygdebøker hvor din familie er omtalt. På Nasjonalbiblioteket kan du finne Bygdebøker kan gi masse nyttig informasjon og hjelpe deg videre. 

Gå på skattejakt i loft og kjeller
Let etter gamle brev, dagbøker og postkort. Det er utrolig hva du kan finne hvis du er heldig. Kanskje har en gammel tante eller onkel en kasse stående på loftet hvor du kan finne kilder som forteller mer om dine forfedre.

Kilde: Slekt og Data Norge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *